fbpx
Skip to content Skip to footer

Εικονικη Πραγματικοτητα: 5 Λογοι να τη Δοκιμασεις

Virtual Reality (Εικονικη Πραγματικοτητα) για ολους

Εικονική πραγματικότητα παιχνίδια – για κάποιους, ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής, για κάποιους άλλους, η ωραιότερη και πιο βιωματική εμπειρία gaming. Με όποια σκοπιά κι αν αποφασίσουμε να το δούμε, το VR σίγουρα ήρθε για να μείνει και να αλλάξει τα δεδομένα μια για πάντα.

εικονική πραγματικότητα ζευγάρι

Γιατι το VR Gaming αρχικα η πρωτη επιλογη των gamers

Ήταν κοντά στο 1971 όταν πρωτοεμφανίστηκε το πρώτο arcade video game. Έκτοτε, η τεχνολογική ανάπτυξη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών βίωσε μια τεράστια ακμή. Κονσόλες, τηλεχειριστήρια, οθόνες – μικρές και μεγάλες – κασέτες και το ένα παιχνίδι μετά το άλλο ήταν τα βασικά αποκτήματα κάθε εφήβου ανά τον κόσμο.

vr utopia εικονική πραγματικότητα

Η αλήθεια είναι ότι το video gaming σαν ιδέα, είχε από πάντα τους φανατικούς υποστηρικτές του. Παράλληλα όμως είχε την τάση να προσελκύει ανθρώπους που δεν είχαν καμία επαφή και να τους χαρίζει απλόχερα τη μαγεία του.

εικονική πραγματικότητα παιχνίδια chernobyl

Στο πέρασμα των εποχών, η εικονική πραγματικότητα αποτέλεσε σταθμό για τα video – electronic games. Κι αυτό γιατί στη μετά του VR εποχή, όλα έγινα πιο ρεαλιστικά και πιο αληθινά από ποτέ. Η εικόνα έπαψε να είναι απλά μια εικόνα και έγινε η πραγματικότητα, ο ήχος έγινε πιο κοντινός και ο περιβάλλοντας χώρος ξέφυγε από τα πλαίσια ενός δωματίου.

Εικονικη Πραγματικοτητα Παιχνιδια – Λογοι να παιξεις και εσυ VR Gaming

Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι το Virtual Reality (εικονική πραγματικότητα) έχει ανεβάσει σε άλλο επίπεδο την εμπειρία του παιχνιδιού. Το VR δεν πρέπει ωστόσο να αντιμετωπίζεται απλά σαν ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό τεχνολογικό ταξίδι, μιας και μπορεί να παρέχει πολλά οφέλη στον παίκτη ή ακόμα και σε αυτόν που έχει ελάχιστη επαφή.

εικονική πραγματικότητα παιχνίδια elven assassin

Οφέλη που είναι διαφορετικά μεταξύ τους και ίσως να μην τα είχες σκεφτεί ποτέ. Τι θα έλεγες λοιπόν να δούμε μαζί, όλους αυτούς τους λόγους για το οποίους θα έπρεπε να παίξει κάποιος παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας;

#1 H ρεαλιστική Εμπειρία του VR

Μέσα από την εικονική πραγματικότητα παιχνίδια έχεις την εντύπωση ότι αυτό που βλέπεις μπροστά σου είναι η κανονική πραγματικότητα. Ό,τι ακούς και ό,τι βλέπεις αποδίδονται σαν πραγματικά γεγονότα. Αυτό συμβαίνει επειδή αναγκαστικά χρησιμοποιείς όλες σου τις αισθήσεις, ενώ παράλληλα το σώμα λαμβάνει μέρος σε όλη τη διαδικασία του παιχνιδιού.

εικονική πραγματικότητα παιχνίδια vr utopia athens girl

Ο χώρος γύρω σου διαφοροποιείται και καλείσαι κι εσύ να γίνεις κομμάτι μιας διαφορετικής ιστορίας. Οι ήρωες των παιχνιδιών παύουν να υφίστανται πλέον γιατί δεν καλείσαι να καθοδηγήσεις κάποιον από αυτούς, αντιθέτως γίνεσαι εσύ ο ίδιος ήρωας και ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού, μεταφέροντας τον εαυτό σου εκεί που πραγματικά θέλεις.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να δυναμώσεις και να ενισχύσεις την φαντασία σου, να διευρύνεις τους ορίζοντες σου όσο το δυνατόν περισσότερο και να βιώσεις κάτι φανταστικό ως ρεαλιστικό.

#2 VR gaming και fitness

Είναι άραγε ποτέ δυνατό να συνδυάσεις το gaming με την άσκηση; Η αλήθεια είναι ότι με το VR είναι δυνατό.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα video games, η εικονική πραγματικότητα σε καλεί να συμμετάσχεις στο παιχνίδι εκτός από εγκεφαλικά και σωματικά. Απαιτείται η σωματική δραστηριότητα και η ενεργοποίηση ολόκληρου του σώματος.

Υπάρχουν παιχνίδια όπως τα vr escape rooms όπου χρειάζεται να κινείσαι δεξιά και αριστερά, αλλά και πιο αθλητικά παιχνίδια όπως για παράδειγμα το tennis ή τα αερόβια προγράμματα όπου η κίνηση είναι πολύ πιο έντονη.

Σε αυτή τη περίπτωση, το VR έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα βασικό κίνητρο για περισσότερη άσκηση μιας και δίνει στον παίκτη όλα τα απαραίτητα αγαθά για να βιώσει την εμπειρία.

Virtual reality gaming και fitness

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα 30λεπτο παιχνίδι στο VR μπορεί να προσφέρει τα αντίστοιχα αποτελέσματα με τα παραδοσιακά προγράμματα fitness όπως για παράδειγμα 30 λεπτά στο γυμναστήριο ή σε κάποιο όργανο γυμναστικής.

Οπότε σαφώς το VR είναι ένας τρόπος για να πετύχεις το well-being, προσθέτοντας τη δραστηριότητα στη καθημερινότητά σου και κάνοντας απλές και μικρές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής σου. Ξεκίνα λοιπόν το αγαπημένο σου παιχνίδι και ανακάλυψε μόνος σου τα οφέλη του VR.

#3 Αντιμετώπιση των φόβων/μείωση του στρες

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τις φοβίες σου από το να παίξεις μαζί τους.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας έχουμε τους προσωπικούς μας φόβους που παλεύουμε να ξεπεράσουμε. Το θέμα είναι βέβαια ότι καλούμαστε να τους αντιμετωπίσουμε στην πραγματική μας ζωή. Τί θα γινόταν άραγε αν τους αντιμετωπίζαμε σε ένα εικονικό περιβάλλον; Σε ένα περιβάλλον που θα είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι μπορούμε πάντα να κάνουμε restart;

vr gaming και Αντιμετώπιση των φόβων/μείωση του στρες

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η επαφή με τον φόβο μας έστω και σε εικονικό βαθμό μπορεί να μας βοηθήσει να τον ξεπεράσουμε ή έστω να αισθανθούμε καλύτερα με αυτόν. Γεγονός που μπορεί ασφαλώς να συμβάλλει στην μείωση του γενικότερου stress που βιώνουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Μέσα στα χρόνια αυτά, υπήρξαν αρκετές εταιρίες στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας που καλούσαν τους παίκτες σε projects που είχαν ως απώτερο στόχο την διαχείριση των πιο κρυφών τους φόβων. Ειδικότερα για την υψοφοβία, πολλοί συμμετέχοντες κατάφεραν να ξεπεράσουν τον φόβο τους και να διασχίσουν για παράδειγμα μια κρεμαστή γέφυρα ή να ανέβουν σε έναν τεράστιο ουρανοξύστη. Ενέργειες δηλαδή που δεν θα έκαναν εύκολα στην πραγματικότητα.

#4 Απόδραση από την καθημερινότητα – χαλάρωση ή εκτόνωση

vr και απόδραση από την καθημερινότητα - χαλάρωση ή εκτόνωση

Ποιός δεν θα ήθελε να δραπετεύσει έστω και λίγο από μια καθημερινότητα που είναι απαιτητική;

Το VR είναι το μέσο που μπορεί να σου προσφέρει αυτή την ‘’απόδραση’’ που χρειάζεσαι. Να σου αλλάξει τα καθημερινά δεδομένα, δείχνοντας σου εικόνες που ίσως να μην είχες φανταστεί.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς άνετα να βρεις την έξοδο από την πραγματικότητα σου και να ξεχάσεις τα πάντα για όσο χρόνο εσύ ορίζεις.

Βασικοί στόχοι; Να χαλαρώσεις ή να εκτονωθείς. Ανάλογα με το παιχνίδι που θα επιλέξεις μπορείς με σιγουριά να πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Εξάλλου, υπάρχουν παιχνίδια που απαιτούν από σένα συμμετοχή με απλή παρατήρηση αλλά και παιχνίδια που απαιτούν κίνηση.

#5 Ενίσχυση και εξάσκηση ευφυίας

Είναι κοινώς αποδεκτό πλέον, ότι μια μεγάλη μερίδα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν την ικανότητα να αυξήσουν την ευφυΐα και παράλληλα να εξασκήσουν τον εγκέφαλο μέσω όλων αυτών των tasks που προκύπτουν κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού.

vr gaming και ενίσχυση και εξάσκηση ευφυίας

Παιχνίδια με γρίφους, puzzles και εύρεση στοιχείων αλλά ακόμη και παιχνίδια που έχουν σχέση με τη μνήμη αποτελούν top επιλογές των παικτών που θέλουν να τεστάρουν την ευφυία τους.

VR – Το μέλλον της τεχνολογίας

Είναι το VR το μέλλον της τεχνολογίας; Μοιραζόμαστε την άποψη ότι το VR είναι με σιγουριά το επόμενο βήμα της τεχνολογίας. Εκτός από το κομμάτι του gaming, πλέον η εικονική πραγματικότητα έχει απασχολήσει σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής μας. Ένα είναι σίγουρο, ότι τα οφέλη του είναι πολλά και μπορούν να προσδώσουν μόνο πρόοδο!

Πού μπορώ να δοκιμάσω τα οφέλη του VR;

Είμαστε σίγουροι ότι μετά από όλα αυτά θα έχεις σαφώς ενθουσιαστεί με το VR Gaming! Αν θέλεις λοιπόν να δοκιμάσεις για πρώτη φορά ή να παίξεις ξανά VR, κάνε κράτηση εδώ.

Στον χώρο μας, θα βρεις πολλά και διαφορετικά VR Games και θα έχεις έτσι την δυνατότητα να βιώσεις μια μοναδική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας.